امروزه زندگی ما انسانها به حسگرها و نمایشگرهای دیجیتال گره خورده است، اما متاسفانه پدیدهای به نام پیکسل سوخته مشکلی است که هر دو این دستگاهها با آن روبرو هستند. اما پیکسل سوخته چیست و آیا امکان رفع آن وجود دارد؟ در این مقاله از رابین همراه به شرح تست نقاط تصویری مرده و معیوب و همچنین روشهای اندازه گیری تعداد پیکسل سوخته خواهیم پرداخت. با کمک اطلاعات مطرح شده میتوانید نهایت استفاده را از دستگاههای دیجیتال خود ببرید.
معنا و مفهوم پیکسل سوخته چیست؟
پیکسل سوخته به نقاط تصویری در حسگر دوربین یا صفحه نمایش دیجیتال گفته میشود که با توقف عملکرد خود به حالت “خاموش” پیشفرض بازگشتهاند. بدین ترتیب آن عناصر تصویری، در هر تصویر ثبت شده با حسگر دوربین یا در هر تصویر نمایش داده شده روی نمایشگر، به رنگ سیاه درمیآیند. خوشبختانه عناصر تصویری معیوب و مرده بسیار نادر هستند؛ در حالی که تشخیص آنها نیز تقریبا غیرممکن است. برای مثال دوربینهای دیجیتال امروزی تصاویری با ابعاد هزاران پیکسل تولید میکنند، بنابراین مشاهده یک نقطه تصویری سوخته در آنها واقعا دشوار است. همچنین هنگامی که یک عنصر تصویری بسوزد، معمولا امکان دوباره روشن کردن آن به آسانی وجود ندارد.
روش های اندازهگیری تعداد پیکسل های سوخته
اندازهگیری تعداد پیکسل سوخته، به پروسه تشخیص تعداد نقاط تصویری مرده یا معیوب روی نمایشگر دیجیتال اشاره دارد. این نقاط به دلایل گوناگون، دیگر قادر به نمایش صحیح رنگ نیستند و به همین علت به عنوان پیکسلهای سوخته شناخته میشوند. در ادامه برخی از روشهای اندازهگیری تعداد نقاط تصویری مرده، شرح داده شده است.
- نرم افزارهای تست پیکسل
نرمافزارهایی مانند Dead Pixel Tester یا UDPixel جهت تشخیص عناصر تصویری مرده یا گیر کرده روی صفحه نمایش مورد استفاده قرار میگیرند. این برنامهها با قرار دادن الگوهای رنگی مختلف روی صفحه نمایش، پیکسلهای معیوب را شناسایی میکنند.
- بررسی دستی
با مشاهده رنگهای مختلف (معمولا قرمز، سبز، آبی، سفید و سیاه) روی نمایشگر میتوان به صورت چشمی پیکسلهای معیوب را شناسایی کرد. در صورتی که یک نقطه روی هر رنگ ثابت مانده یا تغییری نکند، به عنوان پیکسل سوخته در نظر گرفته میشود.
- خدمات تست آنلاین
برخی وبسایتها ابزارهایی برای تست آنلاین پیکسلهای معیوب و مرده ارائه میدهند. این ابزارها با نمایش رنگهای مختلف روی صفحه نمایش، به کاربر کمک میکنند که نقاط تصویری معیوب را بشناسد.
نحوه پیدا کردن پیکسل سوخته در دوربین
آسانترین راه برای تشخیص پیکسل سوخته در دوربین، عکاسی از سوژهای با رنگ بسیار روشن و نزدیک به سفیدی (ترجیحا با رنگ خنثی) است. برای نمونه، گرفتن یک عکس تار از دیوار سفید که به طور یکنواخت روشن شده و با تنظیم تعادل رنگ سفید به هماهنگی با نور محیط رسیده است، میتواند کارساز باشد. این تصویر را به دقت برای شناسایی هرگونه نقطه تصویری سیاه بررسی کنید.
با مشاهده یک قسمت بزرگ و بسیار تیره (اما نه کاملا سیاه) روی نمایشگر نگران نباشید، زیرا این نقاط ممکن است تنها گرد و غبار نشسته روی حسگر دوربین شما باشند که مسئله و راهحل متفاوتی دارند. برای اطمینان از اینکه نقاط تیره مشاهده شده مربوط به حسگر دوربین هستند یا نقاط سیاه روی سوژه، چندین بار عکس بگیرید. در هر بار عکاسی نیز ترکیب تصویر را اندکی تغییر دهید. اگر با انجام این کار، همان نقطه تصویری کاملا سیاه، باز هم وجود داشت، به طور قطع حسگر دوربین شما مشکل دارد.
نحوه پیدا کردن پیکسل سوخته در نمایشگر
روشهای شناسایی پیکسلهای سوخته روی نمایشگرهای مختلف نظیر تلفن همراه، تبلت، تلویزیون، کامپیوتر و لپتاپ به طور کلی مشابه یکدیگر هستند. برای این منظور باید یک صفحه سفید و خالی را مشاهده کرده و به دنبال نقاط سیاه بگردید. این کار باید با دقت انجام شود، زیرا یک ذره کوچک گرد و غبار روی نمایشگر نیز میتواند شبیه یک نقطه تصویری معیوب و مرده به نظر برسد.
بهتر است پیش از اندازهگیری تعداد نقاط تصویری معیوب و شناسایی آنها، نمایشگر خود را تمیز کنید. اما به یاد داشته باشید که حتی بعد از تمیز کردن صفحه نمایش نیز همیشه یک ذره گرد و غبار روی صفحه مینشیند. اکثر صفحه نمایشها گزینههایی برای استفاده از نرمافزارهای خاص شناسایی پیکسل سوخته دارند. این نرمافزارها به شما در تشخیص بصری نقاط تصویری معیوب و مرده کمک کرده یا خودشان به صورت خودکار اقدام به شناسایی آنها میکنند.
تعمیر پیکسل مرده و معیوب در حسگرهای دوربین و صفحه نمایشهای دیجیتال کاری غیرممکن یا بسیار دشوار است، بنابراین در هنگام خرید این تجهیزات حتما مطمئن شوید که سازنده محصول کار خود را به درستی انجام داده است. در زمان خرید این دستگاههای دیجیتال به بررسی وجود و اندازه گیری تعداد پیکسل سوخته بپردازید.
در صورتی که با مشکل پیکسل مرده مواجه شدید، گزینههای زیادی برای رفع آن نخواهید داشت. برای مثال میتوانید نمایشگر را تعویض کرده، از نرمافزارهای نقشهبرداری پیکسل استفاده کنید یا با پشتیبانی سازنده تماس بگیرید. همگی این اقدامات دشوار، زمانبر و هزینهبر هستند.